Mona Monne



O Kobietach, Tańcu i Radości Życia.




Wykorzystywanie w jakikolwiek sposób zdjęć oraz testów pochodzących z mojego bloga bez mojej zgody jest nielegalne.
ALL THE PHOTOS ARE MY PROPERTY. ALL RIGHTS RESERVED.




MONAMONNE@GMAIL.COM




niedziela, 15 marca 2009

Orientalna Kuchnia

Kilka lat temu miałam okazję I raz spróbować kuchni tureckiej. Nie mam tu na myśli jedzenia Kebaba ociekającego sosem, w okolicach jednego z polskich dworców lecz mówię o prawdziwej, najprawdziwszej i oryginalnej kuchni tureckiej, gdzie potrawy spożywałam w towarzystwie licznej rodziny tureckiej. Na stole znajdowało się wiele wyśmienitych rzeczy, które wyśmienicie smakowały! Pamiętam moje ulubione danie: podobne do naszych gołąbków z tą różnicą, że owinięte liśćmi winogron. Farsz: biały ryż oraz baranina. W internecie udało mi się znaleźć coś podobnego pod nazwą: yaprak dolmasi (faszerowane liście winogron).

Po kuchni tureckiej w moim życiu przyszła kolej na kuchnię tajską, której spróbowałam w Londynie
. Smakowałam jej zarówno w restauracjach tajskich jak i tajskich barach szybkiej obsługi. Tu z kolei wspominam nudle, czyli fantastyczne w smaku, długaśne kluseczki z warzywami i kurczakiem. Po powrocie do Polski szukałam podobnych restauracji, lecz niestety Wrocław nie grzeszył wówczas podobnymi lokalami...

Z czasem w Polsce zaczęły pojawiać się Orientalne restauracje takie jak "Sekrety Tajlandii" w Katowicach, gdzie mamy okazję skosztować potraw tej najostrzejszej kuchni świata jak i jej łagodniejszych dań. Z opisywanym miejscem związana jest Alia - tancerka orientalna oraz pasjonatka kuchni tajskiej. Jej zainteresowanie smakiem orientu narodziło się 2 lata temu, gdy mama Alii rozpoczęła pracę w powyższej restauracji. Wtedy postanowiła spróbować tajskich potraw takich jak Guo Tie, Phat Thai i wiele innych bardzo ostrych dań oraz przypraw tj: Sambal Oelek, Sing Hai, które bardzo szybko stały się jej ulubionymi potrawami. Z czasem sama, na podstawie obserwacji kucharza Somchaya zaczęła przyrządzać tajskie dania. Zainteresowała ją również kuchnia indyjska.

Alia przedstawia kilka receptur kuchni orientalnej:

Sajgonki, potrawa bardzo łatwa do przygotowania.

Składniki:
Papier ryżowy,
Ciasto naleśnikowe,
Dowolny farsz (np: z mięsa mielonego z makaronem sojowym lub z brokułami etc.),
Olej.

Robimy farsz. Namaczamy papier ryżowy, na który nakładamy farsz. Zawijamy odpowiednio sajgonkę, po czym moczymy w cieście naleśnikowym i kładziemy na rozgrzany, głęboki olej. Smażymy, aż sajgonki zrobią się rumiane. Wyciągamy naszą potrawę z oleju. Podajemy z sosami.

- Musi być pyszne - wszystkie Sajgonki są pyszne! :D -

Kaczka po tajsku na gorącej płycie

Składniki:
Kaczka,

Ciasto naleśnikowe,

Wybrane przyprawy,

Ewentualnie sezam.

Gotujemy porcję kaczki i obieramy ją. Dodajemy przyprawy, np. Sambal Oelek, moczymy w cieście naleśnikowym i kładziemy na głęboki olej. Zdejmujemy kaczkę i kroimy. Podajemy na gorącej płycie.


Ryż smażony z warzywami.

Składniki:
Ryż biały lub tajski jaśminowy,
Kapusta pekińska,
Bambus,
Grzyby mun,
Marchewka.

Gotujemy ryż, aż będzie bardzo miękki. Podczas gotowania można dodać curry, jeżeli nie dodamy go podczas gotowania, dodajemy podczas smażenia.
Kapustę pekińską kroimy poziomo, bambus zazwyczaj kupimy pokrojony, marchewkę na skośne plastry. Wszystko to, wrzucamy na wok i smażymy.

Alia poleca też spróbowanie przykładowego tajskiego śniadania: ryżu na mleku kokosowym, które przyrządzamy tak jak zwykły ryż na mleku, ale z mlekiem kokosowym.

- Nie ma mowy, żebym nie spróbowała, uwielbiam smak kokosowy! - :)

Nasza specjalistka podkreśla, że jeśli chodzi o kuchnię tajską, często usłyszymy o "gotowaniu językiem", ponieważ wszystko gotujemy według uznania, nie trzymając się ściśle przepisów. Poleca też wiele innych tajskich potraw, takich jak zupa z krewetek z mlekiem kokosowym, pierożki WAN TAN, wieprzowina w 5-ciu smakach, cielęcina na ostro, żabie udka i wiele, wiele innych.

Zgłębianie tajników kuchni orientalnej to wspaniała zabawa, ale i niebezpieczeństwo, że nasi najbliżsi zapragną byśmy częściej bywały w kuchni ;) .

Jeśli zrobiłyście jakąś orientalną potrawę z powyższych przepisów napiszcie co powiedziały Wasze kubki smakowe? A może same macie jakieś ciekawe przepisy? Zachęcam do dzielenia się wrażeniami.



2 komentarze:

  1. Ja do tej pory z dań orientalnych, jadłam tylko ryż z gotowym sosem chińskim ;) Raczej nie jestem skłonna do eksperymentów w kuchni -ale sajgonek bym spóbowała :) Tylko skąd wziąć papier ryżowy?

    OdpowiedzUsuń
  2. W papier ryżowy możesz się zaopatrzyć w różnego rodzaju większych sklepach i hurtowniach np: Selgros, Makro, Stokrotka.

    Pozdrawiam - Alia

    OdpowiedzUsuń